דף הבית >> גישור >> מהו גישור

מהו גישור

גישור הוא כלי ליישוב סכסוכים בדרך של הסכמה.

גישור הוא הליך שבו מתערב צד שלישי, נייטרלי (המגשר), בחילוקי דעות שקיימים בין שני צדדים, ומנסה לסייע לצדדים המתעמתים להגיע להסדר מרצון של חילוקי הדעות שלהם.

למגשר יש שליטה רבה באינטראקציה בין הצדדים אך מאידך יש לו שליטה מועטה בלבד על התוצאות.

ובלשון המחוקק:
"הליך שבו נועד מגשר עם בעלי הדין, כדי להביאם לידי הסכמה ליישוב הסכסוך, מבלי שיש בידו סמכות להכריע בו" (סעיף 79ג (א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984).

 

מאפייני הליך הגישור

הליך וולונטרי

שני צדדים אשר קיים ביניהם סכסוך יכולים לבחור בגישור כדרך למציאת פתרון למחלוקות שביניהם. הדגש הוא על המילים "יכולים לבחור", שכן המרכיב העיקרי והחשוב בהליך הגישור הוא רצונם המשותף של הצדדים לקחת בו חלק. גישור אינו הליך כפוי, אלא הליך שהצדדים בוחרים בו. אלמנט זה של רצונם ההדדי של הצדדים בגישור ובחירתם בגישור ממשיך ומלווה את הליך הגישור מתחילתו ועד סופו, שכן בכל שלב של ההליך רשאי כל אחד מהצדדים לפרוש מהגישור ולהפסיקו.

גם פתרון הסכסוך, ככל שיושג, יהיה תמיד בהתאם לרצונם המשותף של הצדדים, וזאת בניגוד להליך הבוררות ולהליך משפטי בבית משפט, שבהם נקבע פתרון הסכסוך על ידי גורם חיצוני (שופט/בורר).

 

סודיות

על הליך הגישור חלה סודיות. הסודיות היא הן חובתם של הצדדים עצמם והן חובתו של המגשר. לשמירה על סודיות הגישור חשיבות רבה להצלחתו של ההליך, שכן הגישור מבוסס על שיח פתוח וחופשי ועל הצגת מידע רחב ככל שניתן על ידי הצדדים, במטרה לאתר את האינטרסים האמיתיים של הצדדים ולנסות להגשימם בצורה הטובה ביותר בהסכם שיושג. אי חשיפת מידע עלולה להביא ליצירת הסכם רעוע שאינו נשען על עובדות אמיתיות. 

החוק בישראל מגן על סודיות הגישור הן מצידו של המגשר והן מצידם של הצדדים:

סעיף 79ג (ד) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, הקובע: "דברים שנמסרו במסגרת הליך גישור, לא ישמשו ראיה בהליך משפטי אזרחי". 

תקנה 5 (ד) ו- (ה) לתקנות בתי המשפט (גישור), התשנ"ג-1993, הקובעת:

"(ד) המגשר לא ישתמש בכל מידע שנמסר לו במהלך הגישור, שלא יכול היה לקבלו בדרך אחרת במאמץ סביר, לכל מטרה זולת הגישור.

(ה)  המגשר לא יגלה כל מידע שנמסר לו במהלך הגישור למי שאינו צד לגישור".

 

נייטרליות 

על המגשר לשמור על נייטרליות בנוגע לסכסוך. נייטראליות היא העדר מוחלט של עמדה בקשר לנושא. במהלך הגישור המגשר עשוי להתקשות מאוד בשמירה על נייטראליות, שכן ככל אדם אחר גם למגשר יש את דעותיו, תפיסותיו, העדפותיו, והוא עשוי להתחבר יותר לעמדה של אחד הצדדים במהלך הגישור. יחד עם זאת, המגשר מחויב להקפיד על כך שדעותיו הפרטיות לא תשפענה על עבודתו.

 
tal@tb-adv.com

בנייה ועיצוב

תג מדיה גרופ